Ken Russell | Offscreen
Britse beeldenstormer Ken Russell (°1927- †2011) heeft enkele van de meest gedurfde, controversiële en stijlvolle films gemaakt. Deze visionaire cineast wordt geroemd omwille van zijn oog voor detail, flamboyante stijl en barokke beeldregie. Puttend uit een schat aan historische en literaire referenties zijn Russell’s onderwerpen al even gevarieerd als opzienbarend: gestoorde nonnen in een 17de eeuws klooster, de innerlijke demonen van Mahler, de seksuele angst van Tchaikovsky, het emotioneel uitputtende leven van Valentino, het messianisme van een flipperkast-kampioen, de razernij van lesbische vampieren, het dubbelleven van een kinky prostituee, de hallucinogene verkenning van andere bewustzijnsvormen,…
Begonnen als een documentaire filmmaker, specialiseerde hij zich in de jaren zestig in het inblikken van biografieën van beroemde kunstenaars voor de Britse televisie, waar hij naam maakte als een baanbrekende pionier. Zo was hij de eerste documentairemaker die nagespeelde reconstructies gebruikte. Deze interesse in het verbeelden van het leven van artiesten, trok hij ook door naar zijn langspeelfilms. Menig 19de en 20ste eeuwse kunstenaar (Liszt, Oscar Wilde, Henry Gaudier, Isadora Duncan, Claude Debussy) kreeg de Russell-behandeling, een benadering die bijna altijd controverse veroorzaakte: voor de een waren het zelfgenoegzame fantasieën die meer over Russell zelf vertelden dan over het historische onderwerp, voor de ander briljant gedramatiseerde en postmoderne interpretaties. Ook in zijn niet-biografische films zoals Women in Love, The Boy Friend, Crimes of Passion of Altered States, jongleert hij met genreconventies en stijlelementen, steeds balancerend op het snijvlak van hoge kunst en populaire cultuur, van high camp en low trash, van pure schoonheid en platte kitsch, van droom (of nachtmerrie) en werkelijkheid. Hij laat een filmografie na die ons het verleden doet herbeleven via het heden en omgekeerd. Tot op het einde van zijn lange carrière is hij een rebel gebleven die, met bijna negentig documentaires en films op zijn actief, stoutmoedig het credo van seks, drugs en rock’n roll belichaamde.
Een grote selectie uit zijn omvangrijke filmografie zal tijdens het Offscreen Film Festival vertoond worden in Cinematek. Dit wordt aangevuld met enkele speciale vertoningen in Cinema Nova en Cinema Rits, waar op 18 en 19 maart een tweedaagse internationale conferentie plaatsvindt onder de titel: “Ken Russell: Imagining the Past”.
Tommy
De muzikale odyssee van een deaf, dumb & blind kid dat het tot flipperkast-kampioen, rockster en de nieuwe Messias van een religieuze cultus schopt. Ken Russell transformeert The Who’s legendarische conceptalbum in een puur zintuiglijke ervaring, best omschreven als een lsd-versie van Jesus Christ Superstar.
The Music Lovers
Russische componist Peter Tchaikovsky (Richard Chamberlain) worstelt met zijn homoseksuele geaardheid. Op zoek naar sociale acceptatie trouwt hij, maar helaas kiest hij als echtgenote een nymfomane (Glenda Jackson) die hij niet kan bevredigen. Een uitbundige film met briljante muzikale stukken.
The Boy Friend
Mode-icoon Twiggy maakt haar filmdebuut in dit kleurrijke verhaal over beginnende theateracteurs met sterren in de ogen. Een liefdevolle filmadaptatie van Sandy Wilson's Broadway-hit, door Russell omgezet naar een extravagante hommage aan de kaleidoscopische art direction van Busby Berkeley.
Valentino
Balletdanser Rudolf Nureyev in de rol van Rudolf Valentino, de geliefde stille film-acteur van het vroege Hollywood. De film opent met Valentino's begrafenis in 1926 en blikt dan terug op zijn gloriedagen, toen hij dankzij zijn charmes en knappe verschijning een van de eerste mannelijke filmidolen werd.
The Devils - The Original "X" Version
Kerk en staat spannen samen om priester Grandier van zijn macht te verdrijven en sturen de inquisitie op zijn dak. Russells controversiële meesterwerk – vol religieuze hysterie, marteling, geweld, oversekste nonnen en hypergestileerde barok. Te zien in zijn ongecensureerde versie!
Savage Messiah
Het intense artistieke creatieproces staat centraal in deze biopic over de onstuimige Franse beeldhouwer Henri Gaudier en zijn stormachtige relatie met de Poolse schrijfster Sophie Brzeska. Ondertussen vindt Helen Mirren de tijd om naakt een trap te beklimmen en maakt daarmee filmgeschiedenis.
Conference: Imagining the Past - Day One
De internationale conferentie Imagining the Past: Ken Russell, Biography and the Art of Making History wil aantonen hoe Russells werk ons helpt om te begrijpen hoe cinema verhalen over onszelf en de geschiedenis (re)construeert.
Lisztomania
Een van Russells meest uitzinnige films: een gewaagde en vulgaire fantasie over het leven van pianist Franz Liszt, rockster anno 1840. Met Roger Daltrey als de componist, een cryogene Viking, met machinegeweren bewapende Nazirobots, een finale uit Flash Gordon en Ringo Starr als de paus!
Song of Summer
Russells BBC-bewerking van Eric Fenby's biografische memoires vertelt op eenvoudige, elegische wijze over de laatste jaren van componist Frederick Delius. Dit ontroerende verhaal van opoffering, volharding en artistieke strijd, behoort tot de beste televisieproducties ooit gemaakt.
Crimes of Passion
Na zonsondergang leidt de succesvolle modeontwerpster Joanna (Kathleen Turner) een dubbelleven als straathoertje China Blue. Een godsdienstwaanzinnige pervert (Anthony Perkins) is door haar geobsedeerd, en ze moet de grove middelen bovenhalen om de zweterige maniac op een afstand te houden.
Conference: Imagining the Past - Day Two
De internationale conferentie Imagining the Past: Ken Russell, Biography and the Art of Making History wil aantonen hoe Russells werk ons helpt om te begrijpen hoe cinema verhalen over onszelf en de geschiedenis (re)construeert.
Clouds of Glory
Deze eigenzinnige tweedelige miniserie belicht de relatie tussen de dichter William Wordsworth en zijn geliefde zus Dorothy, en de strijd met laudanum van zijn vriend en mededichter Samuel Coleridge. Een unieke kans om dit lang verloren gewaande tv-drama te (her)ontdekken op het grote scherm.
The Big Small Screen - BBC Years 1962-1965
Ken Russell vestigde zijn naam in de jaren zestig als regisseur van een reeks iconoclastische tv-drama's over het leven van beroemde dansers en componisten. Op vrijdag 21 maart presenteren we in Cinema Rits een selectie van dit vroege BBC-werk, waarmee hij een nieuwe standaard zette voor documentairefilms.
The Big Small Screen - BBC Years 1965-1966
Ken Russell vestigde zijn naam in de jaren zestig als regisseur van een reeks iconoclastische tv-drama's over het leven van beroemde dansers en componisten. Op vrijdag 21 maart presenteren we in Cinema Rits een selectie van dit vroege BBC-werk, waarmee hij een nieuwe standaard zette voor documentairefilms.
Mahler
Het leven van Mahler, de grote 19de eeuwse Joodse romanticus. Temidden van het oprukkende anti-semitisme, schrijft hij in Wenen enorme symfonische werken. Een excursie in het pantheïsme, die lyrische taferelen met komische fantasieën combineert tot een meeslepende, droomachtige filmervaring.
- 1 of 2
- ››