Out Loud! 2013: The Sixties | Offscreen
Het filmluik van OUT LOUD - uw zomerse cocktail van gratis liveconcerten, muziekdocumentaires en party’s op het dakterras van de Beursschouwburg - staat dit jaar in het teken van de swinging sixties. Het waren niet alleen swingende maar ook rumoerige jaren. De babyboomers van na de Tweede Wereldoorlog ontpoppen zich tot een protestgeneratie in een wereld die steeds meer wordt ontsloten. Een wereld die het toneel vormt van dekolonisatie, emancipatie en burgerrechtenbewegingen, met Vietnam als climax van de Koude Oorlog. De jongeren verwerpen de traditionele waarden (“beter langharig dan kortzichtig”), sparen geen heilige huisjes, make love not war en blow their minds. In Amerika en Engeland is de nieuwe stroming het eerst merkbaar. De populaire muziek is hierbij de grote katalysator. Aan de hand van acht bijzondere muziek- en concertfilms krijg je een caleidoscopisch beeld van de jaren zestig waarbij folk, pop en rock’n’roll voor het eerst de groovy soundtrack vormen van een nieuwe generatie. If it’s too loud, you’re too old!
Gratis toegang!
Monterey Pop
In filmische beelden reizen we terug naar een mooi juniweekend in het jaar 1967. Op het hoogtepunt van de “Summer of Love” luidde het Monterey International Pop Festival een nieuw tijdperk in van rock-‘n-roll, peace & love. Monterey lanceerde de carrière van Jimi Hendrix, Janis Joplin en Otis Redding en bezorgt The Mamas and the Papas, The Who, High Masekela en Ravi Shankar een international podium.
Don't Look Back
Van Jimi Hendrix en Ravi Shankar (in Monterey Pop) gaat het nu naar Bob Dylan. Regisseur Pennebaker’s “fly-on-the-wall”-portret is zowel een klassieke rockdocumentaire als een essentieel artefact van de 20ste eeuwse populaire cultuur. Pennebaker zoomt - tijdens een Britse tournee in 1965 - in op het fenomeen Dylan: een rare buitenaardse bezoeker in de context van Engeland midden jaren zestig.
A Hard Day's Night
Richard Lester’s innovatieve film is een onstuimige crossmediale synthese tussen popart, popmuziek, new wave-cinema en een evocatie van de waanzinnige periode in de ontstaansgeschiedenis van The Beatles, beter bekend als “Beatlemania”.
The Rolling Stones Charlie is My Darling - Ireland 1965
The Rolling Stones Charlie is my Darling – Ireland 1965 werd gedraaid slechts enkele weken nadat de Stones op nummer één belanden met (I Can’t Get No) Satisfaction. De film brengt de band in beeld op het moment dat ze van een populaire Rythm & Blues-coverband naar een wereldberoemde rock-’n-rollformatie transformeren.
Anna
Regisseur Kornalik maakte in 1967 Anna voor de Franse televisie en combineert de speelse Nouvelle Vague van Jean-Luc Godard met Jacques Demy's kleurrijke muzikale romantiek (Les parapluies de Cherbourg). Het resultaat is een fascinerende en lichtjes absurdistische blik op de popcultuur en Zeitgeist in het Parijs van voor ‘68.
Hot Summer (Heißer Sommer)
De Oost-Duitse Grease! Twee groepen middelbare scholieren - elf meisjes en tien jongens - ontmoeten elkaar op weg naar een vakantie aan de Baltische Zee. Deze onverwachte hit en camp-klassieker uit de toenmalige DDR inspireerde zich op de Amerikaanse “Beach Party”-films van de vroege jaren zestig.
Magic Trip
We tellen terug naar 1964. Ken Kesey, gevierd schrijver van o.a. One Flew over the Cuckoo's Nest, begint samen met zijn vriendengroep van vrijbuiters (de “Merry Pranksters”) aan een in LSD gedrenkte roadtrip dwars door Amerika.
Message to Love: The Isle of Wight Festival
Het Isle of Wight Festival was één van de laatste kreten van de jaren zestig. Het muziekfestival vond plaats in augustus 1970 op een eiland voor de zuidkust van Engeland dat alleen kon worden bereikt per boot. Meer dan 600.000 toeschouwers waren aanwezig, slechts één tiende ervan betaalde de toegangsprijs.